Table ronde "Je suis Charlie"

Je suis Charlie - Συζήτηση στρoγγυλής τραπέζης

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr και ο Σύνδεσμος Γαλλόφωνων Αχαΐας (AFA)σας καλούν σε συζήτηση στρoγγυλής τραπέζης τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 7μμ στο συνεδριακό της Αγοράς Αργύρη με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που συγκλόνισαν τη Γαλλία.

Τη συζήτηση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης, θα ξεκινήσουν η Geraldine Georget, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γαλλόφωνων Αχαΐας, και το μέλος Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου (καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας).

Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, σε μια επίθεση εξτρεμιστών ισλαμιστών στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, δολοφονήθηκαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής και οι σημαντικότεροι και διεθνώς αναγνωρισμένοι γελοιογράφοι της Γαλλίας. Το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε έληξε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, με άλλους τέσσερις νεκρούς εκτός από τους δράστες.

Το Charlie Hebdo είναι ένα σατιρικό περιοδικό που με βάση τη γελοιογραφία, ασκεί εδώ και 20 χρόνια οξεία και ελεύθερη κριτική σε όλα τα θέματα που αγγίζουν τη γαλλική και διεθνή επικαιρότητα, κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά, οικολογικά... κανείς δεν αποφεύγει το ελεύθερο πνεύμα των σκιτσογράφων του Charlie που δε διστάζουν να περάσουν τα όρια του καθώς πρέπει. Είναι τα «ασέβια μολύβια» της γαλλικής δημοσιογραφίας όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του Charlie Hebdo, Αγγελική Κουρούνη.

Σε όλη την ιστορία του, το Charlie Hebdo δέχτηκε επανειλημμένες μηνύσεις μεταξύ άλλων και από θρησκευτικές κοινότητες, καθολικές, εβραϊκές, μουσουλμανικές, διαμαρτυρόμενες και κατηγορήθηκε κυρίως για εξύβριση. Το 2007, στην υπόθεση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ, μετά από καταγγελία δύο μουσουλμανικών συλλόγων, το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή του Charlie Hebdo, από μία τέτοια κατηγορία, σύμφωνα με τους νόμους για την ελευθερία της έκφρασης που ισχύουν στη Γαλλία.

Η αποτρόπαια αυτή επίθεση θέτει μεταξύ άλλων το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης, της σκέψης και της διαφορετικότητας. 

Καλέστε στο Facebook τους φίλους σας εδώ

Ακύρωση του Café français του Φεβρουάριου